İtalya’da demiryolu (tren) ulaşımıyla ilgili bilgiler:Bilet alarak trene binme ...
İtalya’da ulaşım çoğunlukla trenle sağlanır. İtalya’da trenler gerçekten konforlu ve en önemlisi ucuz. Örneğin şu an Salerno’dan Taranto’ya giden trendeyim ve yolculuk 4 saat 10 dakika sürecek, biletimde yazdığına göre 262 kilometre ve ben 12.90 euro yani yaklaşık 20 lira ödedim.
Regionale trenler en ucuzları oluyor ve zaten tüm İtalya’ya bu trenler gidiyor. EuroStar denilen hızlı trenlerde var fakat onların fiyatları Regionale trenlerin yaklaşık 2 katı oluyor. Gideceğiniz yere 1 saat önce gitmek isterseniz bu pahalı trenleri de kullanabilirsiniz fakat ben Regionale trenleri kullanmanızı tavsiye ederim (eğer çok zengin değilseniz).
Tren saatlerine tren istasyonlarındaki ” Partenze (Departures) ” yani ayrılış tablolarından bakabilirsiniz. Ayrıca adresinden de tren saatlerini ve fiyatlarını öğrenebilir hatta bilet bile alabilirsiniz (internetten hiç bilet almadım).
Regionale trenler tıpkı Charter uçaklar gibi, koltuk numaranız yok, boş bulduğunuz herhangi bir yere oturabilirsiniz.
İstasyonda ” Veloce Biglietto ” yani hızlı bilet otomatları var, bu otomatları kullanarak da bilet alabilirsiniz, henüz İtalyanca bilmeyenler için İngilizce, Almanca gibi dil seçenekleri de var. Ne yazık ki Türkçe yok.
“Otomatları kullanamam, bana öyle bir cümle söyle ki bilet satılan gişelerden biletimi alabileyim.” derseniz de gişe de sıra size geldiğinde:
- Un biglietto per <Gideceğiniz yer> [okunuşu: un bilyetto per ...]
dersiniz ve görevli gitmek istediğiniz yer için biletinizi hazırlar, görevlinin önündeki kasadan da ücretin ne kadar olduğuna bakıp ödemeyi yapıp bileti alabilirsiniz.
Biletimizi aldıktan sonra yapmamız gereken trenimizin hangi perondan kalkacağını öğrenmek. Büyük ekranlarda aynı havaalanlarındaki gibi gelen ve giden trenleri görebilirsiniz. Bakmamız gereken Partenze kısmı olacak. Partenze kısmından gitmek istediğiniz yerin yazdığı treni bulup yanındaki binario yani peron numarasına bakıp o perona doğru yönelebilirsiniz.
Fakat unutmamanız gereken bir şey var: Trene binmeden önce biletinizi mutlaka istasyonun her tarafında bulunan sarı geçerli yapma makinalarından geçirmelisiniz. Böylece trene bindiğimizde ve kontrol olduğunda, kontrol eden görevli bu biletin geçerli olduğunu görecektir. Eğer bu işlemi yapmazsak görevli ceza yazabilir ki en son cezalar aynı anda ödenirse 50 euro civarıydı.
Hangi perondan kalkacağını bulamayanlar için de görevlilere ya da etraftaki insanlardan birine şunu söylerseniz, size treninizin hangi perondan kalkacağını söyleyebilirler. İtalyanca sayı sayabildiğinizi varsayarak ne sormanız gerektiğini söylüyorum:
- Da quale binario parta il treno per <Gideceğiniz yer> [okunuşu: da kuale binaryo parta il treno per ...]
Cevap olarak ” uno (1), due (2), tre (3), quattro (4), cinque (5), sei (6), sette (7), otto (

, nove (9), dieci (10) ” alabilirsiniz. Ayrıca eğer yukardaki bilgilerle hâla öğrenemediyseniz, Information gişesinden de treninizin hangi perondan kalkacağını öğrenebilirsiniz, İngilizce konuşabiliyorlar.
Peronda beklerken treninizin ne kadar zaman sonra geleceği tabelalarda yazar, 5 – 10 dakika rötarlı gelebilir, örneğin şu an içinde bulunduğum tren 15 dakika rötarlı geldi. Trene bindiğinizde eğer Regionale ise istediğiniz/boş bulduğunuz koltuğa oturabilirsiniz. Çantalarınızı koymanız için üst tarafta raflar var. Çantalarınızı, bavullarınızı koltuğun üstüne koymanız pek hoş karşılanmıyor.