Gönderen Konu: Soru : Demir Kanatlı Tekerlekler  (Okunma sayısı 8279 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Demirden Kanatlar

• Ziyaretçi
Soru : Demir Kanatlı Tekerlekler
« : 26 Mart 2009 / 16:22 »

Merhabalar,

Bir süredir, dünyadaki demiryollarının amblemleri üzerine bir araştırma yapıyorum. Amblemler, genellikle demiryollarının isimlerinin harflerinden oluşan sıradan grafikler, bu açıdan TCDD'nın amblemi gerçekten aralarında çok daha anlamlı ve güzel görünüyor.

TCDD amblemine benzer bir biçimde "demir tekerlekli kanat" figürünü kullanan diğer demiryolları da mevcut. Özellikle eski doğu bloğu ülkelerinin demiryollarında rastladım bu figüre. Internette çok aradım ancak net bir biçimde bu figürün anlamına ulaşamadım. Çok kesin olmamakla beraber ilk önce Alman demiryolları tarafından kullanıldığı iddiası var, emin değilim.

"Demir Kanatlı Tekerlek" figürünün nasıl ortaya çıktığı, ne anlama geldiği, öyküsü, nasıl bu denli yaygınlaştığı konusunda bilgisi olanlar varsa paylaşırlarsa çok sevinirim.

Teşekkürler,
Onur

Adk System Advertising

SERHAT YOLCU

• Ziyaretçi
Ynt: Soru : Demir Kanatlı Tekerlekler
« Yanıtla #1 : 26 Mart 2009 / 20:24 »
Sevgili Onur Bey..
Öncelikle aramıza Hoşgeldiniz..
Forumumuzda ilginç bir bakış açısı ortaya koyacağınız, şu konu başlığıyla hiç şüphesiz..
TCDD Meslek Lisesi'nin Okul Marşı nı aşağıya yazıyorum..

Tekerleğe kanat taktık
Dağları deldik yardık
Kendi özgücümüzle
Yurdu Rayla Donattık

Yurdumuzda kömür bol
bize gerek Demiryol
Hergün bir karış daha
Döşeyelim Demiryol..

1942 yılında kurulan bu okulun armasında da Kanatlı bir tekerlek var.
Demiryollarının ülkemizde faaliyete başlaması 1856 yılına uzanır..
o yılları bi düşünecek olursanız, ne karayolu ulaşımı, ne otomotiv sektörü var..
V e de havacılık diye bir sektör yok.
Demiryolları tam anlamıyla kanatlı bir kuş gibi insanları bir yerden bir yerlere ulaştırıyor..
Amblem de bundan esinlenerek tasarlanmış..
İlk amblem şu anki değil..
zaman içerisinde o da değişime uğramış ve en son Kurumsal Kimlik çalışmaları kapsamında mevcut halini almıştır..
sevgilerimle..

Çevrimdışı ATALAY

• Uzman Üye
  • İNSAN; OKUR, DÜŞÜNÜR, ÜRETİR, PAYLAŞIR
« Yanıtla #2 : 26 Mart 2009 / 21:51 »
http://www.konuratalay.com/galeri/album.asp?HangiAlbum=Model#

Kanatlı çelik  tekerlek (Demiryolu ) amblemi ,çok az farklı şekilde bir çok demiryolu tarafından kullanılmaktadır.TCDD de de kullanulan amblemde  zamanla şekil değiştirmiş son şeklini almıştır.Ancak görüyorumki  amblemdeki kanat sayısı ve kanat boyu  çok farklı şekillerde yapılmaktadır.Esasen 1980 yılında (Türk bayrağı gibi) bu amblemde ölçülendirilerek (orantılı ebadlarda) standart hale getirilmiştir.Son yıllarda (standardını bilmeyenler tarafından keyfi olarak) renk ve şekilde değişiklikler yapılmaktadır..Çoğunlukla tekerleğin buden kısmı ya görülmemekte veya tekerleğin ters tarafında gösterilmektedir.Gar binalarının önündeki amblemlerin çoğu hatalı yapılmıştır.Tüm koordinatlarının ay/yıldıza göre  orantılarını bilerek  şekli yapılmazsa ileride şekilde daha çok bozulmalar olacaktır Bayraklar içinde .Ülkemin bayrağı  nasıl en ŞANLI bayraksa , demiryolu amblemleri içinde en güzel amblemde   TCDD  amblemidir.İsteyene eski şekillerini gönderebilirim..selan ve sevgilerimle
İNSAN; OKUR,D ÜŞÜNÜR, ÜRETİR, PAYLAŞIR

Çevrimdışı milkeroz

• Uzman Üye
« Yanıtla #3 : 04 Aralık 2010 / 04:22 »
TCDD'nin resmi web sitesinin "kurumsal kimlik kılavuzu" adlı bölümünü incelerken kuruluşumuz için logo tasarlayanların, eski amblemimizde bulunan ortadaki tekerleği ve ona takılan kanatları vagon zannettiklerini öğrendim. Bu olay komk olmanın ötesinde ayrıca çok acı geldi bana...
Saygılarımla....
Tekerleğe kanat taktık...
Dağları deldik yardık...
Kendi özgücümüzle...
Yurdu rayla donattık.

Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter